Mulla on ollut ihan mahtava fiilis tässä pari päivää! Hymykin on herkästi huulilla kun muistelee meidän torstai-iltaa smiley

Bellan kanssa siis osallistuttiin vesipelastuksen soveltuvuuskokeeseen 31.5 2012. Kokeen järjestäjänä oli koirakerho SOPU ry, koepaikkana Helsingin Rajasaari ja ylituomarina Sari Ruponen ja venetuomarina Lea Haanpää.

Bella HIENOSTI selvitti kokeen ja näinpä ollen SOVE HYVÄKSYTTY!!!
Ja vielä hienoin pistein 99/100 yes



Ihan huippujuttu!!!

ISO KIITOS apuohjaajana toimineelle Riikalle ja kaikille treenikavereille!!! Ei oltaisi tässä ilman teitä heart

Vepeä tuntemattomille tiedoksi että vesipelastuksessa EI SAA kisata ilman SOVE-kokeen läpäisyä (paitsi landseerit ja nöffit). Ja tuohon SOVEkokeeseen saa osallistua ainoastaan kaksi kertaa. Siksi siis paineet olivat kovat.

Olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Me kun Riikan kanssa tultiin rantaan, niin tovi autosta tuijoteltiin merelle. Aikomoista aallokkoa, ei nyt ihan vaahtopäitä, mutta eipä olisi itsekään tehnyt mieli mennä sinne uimaan..... Mä vielä siinä arvoin osallistuisiko vaiko ei...?!? Mua oli koko päivän (ja oikeestaan edellisenä iltana jo) jännittänyt IHAN hulluna. Siis niin paljon että jo fyysisesti voin pahoin. Itse kun en ollenkaan ollut varma yhden liikkeen sujumisesta ja tosiaan kun uusi paikka ja erilaiset olosuhteet.... Ja jos nyt olisi epäonnistunut, niin olisi jäänyt vain se yksi kerta....

Päätin kuitenkin osallistua smiley Tuomarin puhuttelun aikana jännitys katosi kokonaan! Niin perusteellisesti saimme infoa ja muutenkin "yhteishenki" paikanpäällä oli tosi kannustava ja rento. Lisäksi laadimme Riikan kanssa niiin perusteellisen "sotasuunnitelman", että oikeastaan aika hyvällä fiiliksellä lähdettiin suorittamaan. Ajateltiin että, kun itse hoidamme oman osuudemme hienosti/virheettömästi, niin se on sitten koirasta kiinni miten käy.

Riikka otti kuvan tulostaulusta, josta näkeekin osa-alueiden pisteet



Tässä hieman infoa liikkkeistä ja sitten meidän fiilikset omasta suorituksesta smiley

ALOKASLUOKKA / SOVELTUVUUSKOE
Koiran on lähdettävä suorittamaan tehtävää 30 sekunnin kuluessa siitä, kun ylituomari on antanut merkin tai pelastettava henkilö on pudonnut veteen. Suoritus katsotaan alkaneeksi, kun koira on ylittänyt maalilinjan tai hypännyt veneestä. Ohjaajia voi olla kaksi (2), jolloin toisen on oltava veneessä ja toisen maissa. Ohjaajalla/ohjaajilla on käytettävissä kuusi (6) käskyä ilman virhepisteitä osasuoritusta kohden. Koiran palkitseminen makupaloin on kielletty veneessä ja lähtö/maalialueella.


Jokaisesta liikkeestä on siis jaossa 25 pistettä eli yhteensä 100 pistettä. SOVE-kokeen läpäisee kun saa vähintään 65 pistettä. Tuossa on siis varaa vaikka yhden liikkeen mennä nollille, olettaen ettei hirveästi saa virhepisteitä muista liikkeistä.

1. Uinti 50 m
Koira lähtee veneestä, joka on kiinnitetty 50 m merkkipoijuun. Koiran tulee ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä ja se päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi ja hänen ollessa rannalla, on koiran pysyttävä veneessä ilman kiinnipitämistä.


Bellan pisteet 25/25.
Tämä liike meni niinkuin pitikin smiley Eipä oo koskaan ollut ongelmia tässä. Kivasti Bella aina ui maalitolppien välistäkin. Nyt Bella ei vaan malttanut istua veneessä, mutta onneksi Riikka oli pitämässä kiinni. Uidessa huomio kiinnittyi siihen 30 m poijuun, mutta nätisti sitten tuli ohi.

2. Esineen vienti 30 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene ajetaan 30 m poijulle. Koira lähetetään maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä, jonka jälkeen ohjaaja antaa vientiesineen koiralle. Vientiesine on ohjaajan oma ja sen on oltava ylituomarin hyväksymä. Vientiesinettä ei saa heittää veteen tai maahan, josta koira ottaa sen. Ajanotto pysähtyy, kun veneessä oleva ohjaaja/koetoimitsija saa vientiesineen. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi, on hänen oltava rannalla.


Bellan pisteet 24/25.

Tämä oli se jännittävin liike! Bella ei todellakaan ole varma viemään (vielä). Liike meni niin että itse olin veneessä ja Riikka oli lähettämässä. Suunnitelmani oli kutsua Bellaa välittömästi veneestä kun liike alkaa ja jatkaa kutsumista kunnes olen varma että koira on tulossa. Ihan sama kuinka monta käskyä menee, kunhan koira tuo. Ja niinhän se toikin! smiley Ei siinä edes pahemmin ollut mitään empimistä. Hurjasti se aallokko löi Bellankin päälle, mutta niin se vaan ui sitkeästi. Mä kyllä olin aivan tohkeissani tuosta! Ihan sumussa meni koko liike laugh Yksi ylimääräinen käsky tuli sitten kun kehuin Bellaa ottaessani vientiesinettä. Olin niiiiin tohkeissani kun sain esineen jopa suoraan suusta! Bella kun on (muistaakseni) aina tiputtanut esineen. Unohdin sitten nostaa esineen ilmaan, joka siis päättää liikkeen. Jälkikäteen ajatellen olin tyytyväinen siihen kehumiseen, kun todellakin sain esineen suoraan, eikä tarvinut vedestä noukkia. En mä tietenkään ollut laskenut niitä käskyjä ollenkaan, niin että sen puoleen olisi voinnut virhepisteitä tulla enemmänkin. Rannallakin hurrattiin kunnolla kun vienti onnistui smiley

3. Veneen nouto 30 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene ajetaan 30 m poijulle. Koira lähetetään maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Koiran tulee hinata vene rantaan ja ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä ja päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Veneeseen on kiinnitetty noin kolmen (3) metrin vetoköysi. Veneessä on kaikilla koirilla sama määrä henkilöitä, kuitenkin vähintään kaksi (2). Vetoköysi annetaan koiralle palkintotuomarin merkistä. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi ja hänen ollessa veneessä, on koiran pysyttäävä paikalla ilman kiinnipitämistä.


Bellan pisteet 25/25.

Tässä vaiheessa meillä oli jo 49 pistettä kasassa, tarvitsimme siis vielä 16 pistettä, jotta SOVE olisi hyväksytty. Kaiken lisäksi vaikein liike oli jo takanapäin, niin kaiken kaikkiaan oli tosi hyvät fiilikset lähteä suorittamaan. Veneen nouto on ollut tosi varma liike Bellalla. Ei se siitä veneestä välitä, mutta on ihan hullu köyden perään smiley Riikka meni veneeseen ja mä lähetin Bellan rannalta. Sinnehän se veteen syöksyi käskyn saatuaan! Muistaakseni tässä liikkeessä oli maalitolpan ohitus TOSI lähellä. Bella tuli aikalailla suoraan kohti tolppaa (tuulikin painoi venettä ohi tolpasta). Ja ihankuin se olisi viime hetkellä tiennyt kummalta puolelta pitää tulla ja näin siis täydet pojot liikkeestä heart Mutta tämän liikkeen myötä siis varmistui että SOVE oli hyväksytty!!! Voi hitsi miten huippufiilis! Siellä sitten halailtiin puolin ja toisin laugh

4. Hukkuvan pelastaminen 30 m
Koira lähetetään maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Pelastettava henkilö pudottautuu veneestä 30 metrin poijun kohdalla veteen. Venettä ajetaan eteenpäin vielä noin 10 m. Ajanotto alkaa, kun pelastettava henkilö pudottautuu veteen. Pelastettava henkilö loiskuttelee pelästyneesti merkkipoijun linjalla, mutta ei pidä kiinni merkkipoijusta. Pelastettava ei saa kutsua koiraa, eikä käyttää käskysanoja. Koiran on joko tartuttava pelastettavan kädessä olevaan ”kädenjatkeeseen” (dummy tai vastaava) tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin. Koiran tulee kuljettaa pelastettava rantaan ja ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi, on hänen oltava rannalla.


Bellan pisteet 25/25.

Tässä vaiheessa koetta oli aika vapautunut tunnelma, kun oli jo se hyväksytty pistemäärä kasassa. Hukkuvan pelastaminen ei myöskään ole kaikista varmin liike Bellalle. Oikeastaan ihan vaan siksi kun sitä liikettä tulee harjoiteltua niin harvoin. Mutta meni sekin niiiiin nätisti. Jälleen kerran Bella oikein syöksyi veteen kun lähetin sen rannalta.

Tässä alla vielä virhepisteistä (joista meille tuli vain tuo yksi ylimääräinen käsky)

Virhepisteet:
- ohje- tai lähtöajan ylittyminen, ei pisteitä
- koira avustetaan veteen koiraan koskematta, -5 p
- yli kuusi käskyä, jokaisesta ylimääräisestä käskystä - 1 p.
- koira jättää esineen/veneen/pelastettavan yli (5) viiden metrin päähän veneestä/maalista, ei pisteitä
- koira jättää esineen/veneen/pelastettavan alle (5) viiden metrin päähän maalista/veneestä, -2 p/metri
- koira sivuuttaa maalilinjan, -1 p/sivuutettu metri
- varaslähdöstä -5 p
- jos koira roikkuu veneen laidalla jo ennen suorituksen alkua, tulkitaan tämä varaslähdöksi
- koira ei tartu veneen vetoköyteen/ pelastettavaan ensimmäisellä yrityksellä, -2 p/uusi yritys
- koira ei luovuta esinettä ensimmäisellä yrityksellä – 2 p/uusi yritys
- jos vetoköysi heitetään veteen – 5p
- koiran uudelleen lähettäminen -2p


Tästä on sitten hyvä jatkaa kohti alokasluokkaa!! Ja mikä vielä hienoa, niin tuolla 99 pisteellä olisimme saaneet alokasluokassakin ykköstuloksen. Samalla tapaa pitää sitten vaan vetää smiley

Kuvia tulee varmaan joskus, kun paikan päällä oli ihan virallinen kuvaajakin.